Plaça Vila de Madrid: Inauguració de luxe, consolidació de l’incivisme,

Carta pública a l’excel.lentíssim alcalde de Barcelona
Barcelona, 18 d’octubre de 2009
A l’atenció del senyor Jordi Hereu
Còpia a Itziar González, senyora regidora de Ciutat Vella

Benvolgut senyor Jordi Hereu: els veïns sotasignants, de Ciutat Vella de Barcelona, pensem que aquestes obres que sembla que s’inauguraran el dia 24 d’aquest mes són caríssimes, improvisades i inútils. Esgraons de pedra, gespa canviada, noves plantes, grava, més senyals prohibint aparcar, personal netejeant els vidres, canvi d’ubicació del seients (que ara s’han posat absurdament a l’ombra i devant d’una sortida de pàrking)…  Clarament estem devant d’una frenètica activitat de molts operaris destinada a fer una inauguració de luxe. Però perque aquesta instal.lació efectista sigui la d’una plaça sostenible, tal como està pensada i des del punt de vista del civisme, caldria un manteniment que resulta inviable per car.

No es pot oblidar que la plaça està situada precisament al costat de les actuals Rambles, un passeig en procés accelerat de degradació que probablement ja és irreversible. Per tant estem en contra d’aquest disseny de postal, que ningú ens ha consultat i que afavoreix les activitats dels incívics de tota mena. El que demanem és simple: una plaça en la que hi puguin jugar els nens i pendre el sol els avis i, en general, de la que en poguem estar tots orgullosos. No com ara, que ens en fa avergonyir.

Plaça o camping i WC?
El veïns creiem que la plaça, un cop inaugurada, seguirá sent com el que ha estat en els darrers anys, un WC i un camping gratuit i cèntric, i un amagatall ideal per a delinqüents i marginats. Un espai que per raons d’higiene i seguretat seguirà prohibit a les criatures, desaconsellat a la gent gran i contraproduent pels veïns en general, en especial als estius i als vespres. I a la nit, de baixar i seure-hi ja ni parlar-ne. Fins i tot cal evitar sortir als balcons per no tenir que contemplar segons quines escenes. “Sexe a cinc euros!”, proclamaba aquest agost a crits una malalta d’alcoholisme, que hi ha estat dormit tot l’estiu, acompanyada d’una conflictiva colla de rodamons de característiques similars. I aquest no és precisament un cas aïllat.  

Solucions de broma
L’actual model de la plaça és perjudicial
i això, a despit de les reiterades promeses municipals de més vigilància i manteniment, es confirma any rera any. Ara sembla (la desinformació del veïns és total, tant pel que fa als plans com al seu cost) que l’Ajuntament de Barcelona hi vol instal.lar al perímetre de la gespa una reixa de fusta protectora de mig metre d’alçada. Una barrera d’aquestes característiques impedirá efectivament als ciutadans cívics l’accès a l’espai amb gespa. Però també facilitarà l’acció dels incívics, els mateixos que fins ara han trencat sense problemes les proteccions, han enderrocat una i altre vegada les reixes de ferro provissionals, molt més altes, i s’hi han instal.lat a la valenta.  Francament, a aquestes alçades parlar de vigilància i multes com a solució només ens pot fer riure. 

Disseny ideal per a Finlandia
L’actual arquitectura, amb la pasarel.la elevada com a element clau, tapa el clot central de la plaça i aquest clot esdevé un amagatall insolucionable.
Si mirem les fotos de la plaça Vila de Madrid fetes als anys 60 veiem un  espai obert, sense amagatalls i pocs recons. La nova arquitectura, del 2003, té alguns avantatges, especialment l’haver afavorit els arbres com les bahuínies i les xicrandes, malgrat que en el procés se n’han perdut alguns de valuosos, especialment l’enorme i vell xiprer. La questió clau, però, és que aquest nou disseny no ha funcionat, malgrat que ha estat  reformulat diverses vegades, amb modificacions contradictòries.

            El problema –i no hi ha manera que les autoritats municipals s’ho fiquin al cap– és que aquest dibuix és ideal per ensenyar a llocs tipus l’Architectural Digest, i segurament es pot aixecar sense problemes al mig d’una petita població nòrdica. Pero no funcionarà mai en un entorn malalt com el nostre, amb una degradació que avança como una gangrena per tota Ciutat Vella. Qui ens havia de dir als veïns, quan es van fer les gran obres públiques de les Rambles (la seu de la Universitat Pompeu Fabra a les Rambles, Santa Mónica, locals de Treball, seu de la UGT, ambulatori del Gòtic, etc.) que havien d’erradicar la prostitució situada més a aprop del port, que hi hauria un dia que aquesta activitat s’estendria als nostres carrers, pujant fins la Plaça de Catalunya. I a sobre en una versió especialment sórdida, la de l’explotació de les joves noies inmigrants al carrer!
           
           
Així, doncs, aquesta solució ha demostrat no ser sostenible en un entorn que es va fent cada cop més conflictiu. Un barri progressivament envaït per tota mena d’activitats il.legals, alegals o simplement poc ètiques. I en tot cas gens recomanables (a més de  l’esmentada prostitució salvatge proliferen la venda de drogues, l’especul.lació sense frens, l’expulsió de veïns via mobbing, l’extensió de les pensions il.legals de cap de setmana, el progressiu tancament del petit comerç tradicional i dels espais socials, la pérdua constant de veïns, els focus de turisme de borratxera, la marginalitat i l’incivisme en general, etc.)  

En resum
De manera urgent cal deixar d’ofegar el peix, enretirar les lletges reixes provissionals actuals (que són caríssimes perque les enderroquen sovint i s’han de tornar a col.locar), i tancar el recinte amb un sistema sòlid i alhora racional i no agressiu.
En aquest sentit diversos veïns ja fa temps que han fet propostes concretes. A continuació, cal estudiar la resta de solucions pensades i discutides amb els veïns de Ciutat Vella, que són els que hi viuen i que coneixen millor que ningú els problemes. A cap i a la fi també són contribuents. Francament, resulta molt molest que aquest objectiu. amb el qual en principi tots hi estem d’acord, esdevé a la práctica municipal del nostre barri una pràctica tan utòpica.

Montserrat Gisbert Pagès i 80 signatures més.

En aquests moments (divendres 23 d’octubre), i quan encara no s’ha tancat la recollida, hi ha 80 firmes amb el seu DNI, bàsicament de veïns de la Plaça Vila de Madrid, carrer del Duc i carrer Francesc Pujols).
Nota: la carta finalment va ser lliurada amb 104 signatures.

Anuncis

One thought on “Plaça Vila de Madrid: Inauguració de luxe, consolidació de l’incivisme,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s