Un pas endavant o marejant la perdiu?

Resum de la reunió mantinguda el 28/12/2009 a les 12.30h entre una representació dels veïns i veïnes de la Plaça de la Vila de Madrid i la Regidora del Districte de Ciutat Vella, Itziar González

Itziar González, Regidora de Ciutat Vella

Els veïns i veïnes volen ser escoltats

1.- La Regidora presenta els seus col·laboradors, presents a la reunió, a qui a partir d’ara “intentarà” derivar la interlocució. Per una banda, Francesc Puigdomènech, cap de serveis de territori i tecnics de barri, “capo” tècnic per a tots els temes que afecten al Districte, Esperança Busquets tècnica de barri, junt amb Mati Albarracin i responsable del Gòtic Nord i finalment Mercè López, Consellera del Gòtic del PSC i “responsable política present a la reunió”.

2.- Se li fa una exposició ràpida de les diferents sol·licituds d’interl·locució fetes sense rebre resposta i se li fa saber que el Plè Municipal no era el lloc adient per a fer una “suposada” resposta. La Regidora demana disculpes, assumeix l’error en la comunicació i reconeix que el tema es va “distreure” excesivament pels circuits administratius i que procurarà que no torni a passar, acceptant la seva responsabilitat de donar resposta a les peticions fetes.

3.- Es torna a fer una exposició dels 7 punts de les nostres reclamacions i es passa a respondre un per un:

Tanca de protecció de la Plaça

La seva proposta és la creació dels “Agents Cívics i Medioambientals” que tindran la funció de “vigilar” el comportament cívic dels usuaris de la plaça, amb horaris de 10 a 14 i de 16 a 20, de dilluns a diumenge, però “respectant els dies de descans”, la qual cosa, indiquen, faria que “alguns matins o algunes tardes” tampoc hi hagués ningú. Aquests personatges (que ja circulen per la plaça amb un pitet blanc) farien d’interl·locutors amb la Guàrdia Urbana o amb els Mossos, quan calgués. Paral·lelament, treurien la tanca provisional i “analitzarien durant uns mesos” si això és suficient per “pacificar la plaça”.

Se li fa saber que, si aquesta és la seva proposta, se la poden estalviar i que l’experiència ja ha demostrat repetidament que això no comportarà la no invasió de la plaça i molt menys encara solucionaria el problema de nit. Se li comunica que els veïns ja truquen a la Guàrdia Urbana… i no vénen i que això seria una mesura clarament insuficient i que no acceptem. Se li comunica que els veïns només acceptem una solució que passi per una tanca, amb horaris d’obertura coincidents amb les del Museu i que una solució com la que plantegen aixecarà, encara més, la indignació de la plaça.

Després d’una estona de conversa al respecte, es compromet a estudiar seriosament l’opció de fer un Projecte d’una tanca fixa i que mentrestant no retiraran la tanca provisional existent, però que, ni que sigui per qüestions formals, ha d’esperar que torni de vacances la Gerent del Districte el dia 11 de desembre. També es compromet a replantejar els horaris dels “Agents” i a “replantejar” altre cop el tema de la coordinació amb els cossos de seguretat.

Grups d’incívics assentats a la plaça

Exposen que han procedit a identificar a cadascún dels individus i que han exigit a la Conselleria de Sanitat un Programa específic per als casos de alcoholèmia existents al Districte. Informen que dues persones del grup de la plaça ja han estat ingressades a un hospital i de que estan prenen solucions individualitzades per al grup d’ucraïnesos que encara resten i que amb el nou “protocol” amb Sanitat s’ha trobat una solució per aquest grup i per als grups possibles que poguessin haver en el futur.

Se l’informa de que, mentrestant, i fins que no es presenti el Projecte per a la Plaça, haurien d’extremar la vigilància i condicionar l’ús dels bancs de pedra davant la font per evitar els assentaments diürns.

Àrea de Jocs infantils

Accepta la seva idoneïtat en plantejament i ubicació i intentaran involucrar a Decathlon en el Projecte.

Més bancs a la Plaça

Accepta la mancança i exposa que ho englobarà en una possible (encara en fase d’estudi) proposta de terrassa per part del Restaurant de l’Ateneu i que la Regidoria condicionaria al manteniment de més bancs públics a la plaça.

Rampa del Passatge de la Rambla

Es compromet a parlar amb la propietat per tal de que facin l’adaptació pertinent, a través de la construcció d’una rampa. També apareix la problemàtica dels veïns que tenen el cotxe a l’aparcament del Citadines i que sol·liciten que s’anuli, per innecesàri, el senyal de trànsit que impedeix passar en sentit contrari per la banda sud de la plaça i que obliga a donar tota la volta. La Regidora indica que estudiarà la idoneïtat o no de mantenir aquest senyal.

Recollida d’escombraries

Informa de que el problema dels contenidors pneumàtics no és que no funcionin, sinó que els camions de recollida no poden passar pel carrer Canuda per la bastida de la façana de l’Ateneu i per les fasses 2 i 3 que encara falten per al canvi del paviment del carrer Canuda. La previsió és que tot plegat torni a la “normalitat” cap el mes de maig.

Se li fa veure que tot això no s’ha informat convenientment als veïns, que no s’ha donat cap alternativa per a la recollida selectiva i que la “normalitat” ja és de per sí, clarament insuficient.

Després d’una estona de conversa al respecte i de reconèixer la Regidora l’error en no informar convenientment, es compromet a posar més contenidors de recollida selectiva mentre durin les obres i a augmentar la freqüència de pas dels camions petits de recollida per evitar la saturació dels contenidors. També es compromet a trobar solucions per augmentar la capacitat quan torni la “normalitat” el mes de maig i a informar convenientment als veïns.

Paradetes Canuda

Comparteix el plantejament. Aprofitant les obres a Canuda, al canvi de la seva “funció” al barri i a que ara ja acaben la seva llicència (que s’ha allargat fins passat Reis) estudiarà la possibilitat de traslladar-los a una altra zona.

Acords finals

A banda de l’Acta de la reunió que ens trametran en un parell de dies, s’acorda una nova reunió tècnica, ja amb plantejaments i plànols damunt la taula, per a la setmana del 25 de gener. Ens avisaran amb una setmana d’antel·lació perquè ens poguem organitzar.

Anuncis

One thought on “Un pas endavant o marejant la perdiu?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s