L’Ajuntament haurà de negociar per poder aprovar el pla d’usos de Ciutat Vella

Mentre a la PVM seguim esperant la proposta del Districte pel que fa a la tanca i a l’àrea infantil i a la ressolució dels diferents temes pendents, és imminent que en els propers dies el nou pla d’usos de Ciutat Vella se sotmeti al ple de l’Ajuntament per a l’aprovació definitiva. Pel que es va veure en el ple del districte, els socialistes haurien d’haver aprofitat aquests dies per llimar diferències amb l’oposició –ERC CiU i el PP, que ja s’hi ha declarat en contra– i acabar de fer content el seu soci de govern, ICV-EUiA. ERC i CiU, que estan d’acord amb la major part del contingut del nou pla d’usos, reclamen que inclogui algunes mesures restrictives més per acabar d’afinar la seva eficàcia. ICV-EUiA, que hi va votar a favor en el ple de districte, també demana afegir-hi alguna precisió.

El darrer ple del districte de Ciutat Vella va servir per entreveure les posicions dels partits amb el nou pla d’usos, que el govern municipal preveu que entri en vigor l’1 de novembre que ve. El bipartit no té, encara, tots els suports nets. En el punt d’informar favorablement –o no– d’aquest pla d’usos, el PSC i ICV-EUiA hi van votar a favor, CiU i ERC es van abstenir i el PP s’hi va oposar, amb un discurs molt dur.

CiU va explicar la seva abstenció –«en espera que això arribi a la Casa Gran»– perquè volia «estudiar més en profunditat» el text final del pla d’usos. Ara bé, sí que apuntava que el districte no havia recollit una al·legació convergent en relació amb la Rambla. CiU –com també va fer notar ICV-EUiA– és partidària que el pla d’usos reculli la Rambla com una zona específica a tractar. Una opció, però, que la regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, no acaba de veure clara, ja que prefereix tractar la Rambla amb una eina específica però fora del pla d’usos, com seria un pla especial. Això sí, tenint en compte les converses que tenen, de fa setmanes, amb CiU i ERC, confia que tots dos hi votaran a favor.

Per votar a favor del pla d’usos, ERC vol que s’inclogui «algun tipus de transitòria» perquè no hi hagi «un buit» respecte als pisos turístics. El pla d’usos deixa ara pendent del futur decret de la Generalitat l’agrupació obligatòria dels pisos turístics en edificis exclusius. ERC vol que s’especifiqui que si en sis mesos no ha arribat el decret de la Generalitat el districte farà «la part de normativa» per fer-ho necessari.

En el dia d’avui el districte de Ciutat Vella té 616 apartaments turístics amb llicència concedida, que es distribueixen en un total de 268 edificis. D’aquests 268 edificis, 169 només tenen un pis turístic i la resta són pisos de veïns, cosa que demostra l’elevada dispersió d’aquests negocis, que han generat una onada de denúncies els últims anys a Ciutat Vella. Aquesta mateixa dispersió existeix a l’hora d’analitzar a qui correspon la propietat dels pisos turístics. Els 616 que disposen de llicència tenen 265 propietaris diferents. Són dades que es van donar a conèixer en el darrer ple del districte, i que demostren que el futur agrupament d’aquests apartaments en edificis exclusius pel qual advoca el pla d’usos no serà fàcil. Segons aquestes dades més recents, el Gòtic és el barri que concentra més pisos turístics legals (191), seguit del Raval (178) i de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (178).

La nova regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, es va estrenar en un ple de districte defensant les bondats d’un pla d’usos elaborat per la regidora anterior, Itziar González. Per tancar suspicàcies, va deixar clar que la seva «agenda política» a Ciutat Vella per l’any que queda de mandat és el que marca el pla d’actuació del districte (PAD), i que tenia «un profund respecte pel treball que s’ha fet fins ara». També va refusar les acusacions de tarannà poc dialogant que li va fer el PP. Amb el PP van ser les primeres topades plenàries. «Que m’escolta?», li va demanar un incisiu José Antonio Coto (PP), que en un altre instant del debat no va tenir cap problema a dir que «kebabs, carnisseries halal i fastfoods no ajuden a la convivència». Escarp, que no se’l mirava, li va respondre de revés: «Sóc una dona, puc fer dues coses alhora, si no l’hagués escoltat no li hauria pogut respondre abans.»

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s