I ara volen enderrocar la Casa-Taller de l’Alexandre de Riquer

Es troba just darrere de la Catedral, al carrer Freneria, 5. L’edifici ara encara és dret i embolicat d’una lona plàstica verda. Darrerament era més conegut perquè als seus baixos hi havia el restaurant La Cuineta, cuina catalana tradicional, ambient familiar, decoració modernista, el que s’enten per un dtv (de-tota-la-vida) i que va tancar ja fa uns anys. Poc a poc el van anar buidant de veïns i tancant els darrers comerços, l’últim, una botiga de records per a guiris.


Però la viralitat d’internet té aquestes coses. El 4 d’agost d’enguany, un tal Artificier, embolicat en els seus desdoblaments de personalitat (no li digueu a ningú, però també es tracta de l’erudit bibliotecari Josep Vicens-i-Planagumà) va aixecar el fet: “L’oblit de la Casa-Taller d’Alexandre de Riquer”. Es va adonar que l’edifici era buit però amb alguns moviments d’operaris i va resultar que estava prevista la seva demolició per construir, sigui un hotel, siguin pisos de luxe, que encara no està aclarit. El que sí que ho està és que va a terra. A partir del post que va publicar al seu bloc, se n’han fet ressó les Cròniques de Guillem Carbonell, el Diari d’un llibre vell

La Casa-Taller en qüestió va ser dissenyada ni més ni menys que per Puig i Cadafalch. Sembla ser que encara es conserva tot intacte i amb tots els elements arquitectònics. Ocupa les dues plantes superiors i en els seus anys d’esplendor va ser un lloc de peregrinatge de la intel·lectualitat de l’època. Hi va tocar un jove Pau Casals i va servir per realitzar activitats culturals de tota mena. Fins i tot en una de les habitacions i en un estat avui lamentable es troba una pintura mural del mateix Alexandre de Riquer d’una gran qualitat.

Segons apunta el mateix Artificier “aquest hauria de ser un lloc de culte i de peregrinatge dins el patrimoni i la memòria de la cultura catalana, especialment dins el Modernisme”, però en aquests moments ens trobem que tot això no sembla estar ni tan sols catalogat, “és inimaginable aquest menyspreu i oblit d’un edifici d’aquestes característiques en qualsevol altra cultura seriosa”.

Com a ciutadans hauriem de poguer dormir tranquils sabent que una colla de funcionaris del departament de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat vetllen per la conservació i recuperació del nostre patrimoni cultural. I si els departaments hi són, les responsabilitats estan ben assignades i els funcionaris existeixen, llavors el problema encara és més greu…

Cal salvar de la destrucció la Casa-Taller de l’Alexandre de Riquer i recuperar-lo per a patrimoni de la ciutat. Que passi a propietat pública, restaurar-lo i fer-ne un museu visitable serien les actuacions a portar a terme. Diferents estudiosos s’han anat assabentant dels fets i, després de posar-se les mans al cap, estan aportant nova documentació sobre la importància de la Casa-Taller. Aquest és el cas de na Teresa M. Sala, professora d’història de l’art de la Universitat de Barcelona i l’equip de Gracmon, Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis, que han agafat el testimoni d’investigar i denunciar aquesta qüestió, tot i que ja es va denunciar la seva absència dels projectes de restauració de patrimoni per part de Lluís Permanyer a través d’un article a La Vanguardia amb el títol de “Una obra ignota de Puig i Cadafalch“, el 17 de febrer del 2001 !.

Museus i Patrimoni del Districte de Ciutat Vella, alguna cosa a fer i a dir al respecte?.

Anuncis

3 thoughts on “I ara volen enderrocar la Casa-Taller de l’Alexandre de Riquer

  1. Al carrer Hospital es va enderrocar també una finca, la lluita veïnal La Taula del Raval, amb els grups llivertaris, persones amb voluntant de salvar el patrimoni i la historia del barri no va poder amb el gran ogre especulatiu e immobiliari.

    Se nos va prometre que C.V. seria el centre cultural e històric,
    al final no quedarà res per ensenyar i explicar

  2. […] La Cuineta veuràs ara un edifici embolicat. A la part superior d’aquell edifici hi havia la Casa-Taller de l’Alexandre de Riquer, un dels més importants artistes modernistes. Va ser dissenyada per Puig i Cadafalch i en aquest […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s