Protecció de mínims a la Casa-Taller de l’Alexandre de Riquer

Només es preservaran elements com l’escala o els vitralls, però com que no forma part del llistat de patrimoni de la ciutat, restarà desprotegit.

Com ja hem informat en aquest bloc, el número 5 del carrer de Freneria, al xamfrà amb el carrer de la Pietat i just darrere de la Catedral de Barcelona, ja està completament buit a l’espera d’un projecte immobiliari que pretén ampliar fins a 17 la dotzena de pisos actuals.

Aquesta finca on l’artista modernista Alexandre de Riquer va instal·lar-hi la seva casa-taller a les dues plantes superiors, va ser reformat seguint un projecte de Puig i Cadafalch, tal com va posar de manifest l’historiador de la ciutat Lluís Permanyer el 2001. L’últim inquilí de l’àtic, buit des de finals dels 90, va ser l’Arxiu Mas, que posteriorment es va traslladar a la Casa Amatller.

Davant l’evidència del valor arquitectònic de l’antiga casa-estudi d’Alexandre de Riquer, però, l’Ajuntament, segons informació apareguda al diari Ara, assegura que com a condició a la concessió de la llicència d’obres es va demanar als propietaris un informe historiogràfic del dúplex superior, així com un projecte de reforma que es comprometés a respectar alguns dels elements més destacats de l’immoble: la llar de foc, els vitralls i l’escala. La resta queda a mans de Valldenau SL, impulsora del projecte.

La reforma, que té la llicència concedida des del mes de juny, preveu una rehabilitació integral de la façana i la instal·lació d’un ascensor que connecti les diferents plantes, però haurà d’encaixar com sigui la conservació dels objectes protegits amb segell Puig i Cadafalch. No ha regit, doncs, la campanya de veïns com l’escriptor Josep Vicens-i-Planagumà que, quan va notar els primers moviments a la finca, va contactar amb Gracmon, el grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis de la UB, per reivindicar que l’espai es mantingués intacte. La protecció aplicada serà només de mínims.

De moment, el bloc resta buit a l’espera de l’execució del projecte…

Anuncis

2 thoughts on “Protecció de mínims a la Casa-Taller de l’Alexandre de Riquer

  1. Des de Patrimoni.gencat et volem donar a conèixer el portal i els seus continguts: reportatges, rutes pel cap de setmana, Patrimoni.tv, agenda, notícies, fotos panoràmiques, gigafotos, blogs… El patrimoni català com mai l’has vist.

    http://www.patrimoni.gencat.cat

    Tenim també un club: el pat.club és la comunitat de persones i entitats que col·labora amb Patrimoni.gencat. Des del pat.club podràs participar a concursos i convertir-te en corresponsal del patrimoni. Apunta-t’hi!

    http://www.patrimoni.gencat.cat/patclub

    Gràcies,

  2. El comentari anterior deu ser una broma. Passàvem per aqui, s’han dit, i em pensat: anem a dir que existim, no sigui cas que tothom cregui que ens em mort. El patrimoni català com mai l’has vist! I podràs particpar en concursos! Uauuuu! com molen, aquests tios!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s