L’Assemblea de la Plaça de la Vila de Madrid davant les properes eleccions municipals

A continuació transcrivim íntegrament l’escrit tramés a totes les forces polítiques que presenten candidatura a les properes eleccions municipals a la Ciutat de Barcelona.
El contingut d’aquest escrit, acordat en assemblea el passat 28 de març, també ha estat tramés als diferents mitjans de comunicació i es limita a fer una relació de millores que els veïns i veïnes plantejarem als responsables del nou consistori. La data límit que hem indicat als diferents partits és la del 15 d’abril, moment a partir del qual farem pública en aquest mateix web veïnal les diferents reaccions obtingudes.

Propostes de l’Assemblea de la Plaça de la Vila de Madrid per a la millora de l’entorn

Reunits en assemblea els veïns i veïnes de la Plaça de la Vila de Madrid i referent al posicionament sobre les properes eleccions municipals, s’acorda el següent:

En primer lloc es valora com un èxit de la mobilització veïnal l’assoliment dels 7 punts reclamats en el seu dia com a actuacions de millora necesària i immediata per tal de pacificar al màxim la plaça i millorar les condicions d’ús de la mateixa plaça per part dels veïns i veïnes. Es considera finalitzada aquesta primera fase de retorn de la plaça a un ús veïnal compatible amb l’ús ciutadà i turístic en general i de recuperació de l’espai públic.

Aquests 7 punts s’han concretat en la desaparició dels paradistes i dels aparcaments de motos i per tant la recuperació de l’espai públic; la construcció d’una rampa d’accés al passatge de la Rambla; la construcció d’una valla perimetral de protecció de la plaça acompanyada de personal de seguretat diürn de 10.00h a 20.00h que eviti l’ús incívic de la plaça; finalment la construcció d’una àrea de jocs infantils per recuperar el veïnat familiar que no podia gaudir adequadament dels espais públics amb mainada. Resta pendent la concreció i implantació del programa de civisme acordat amb el Districte per evitar els problemes especialment a la banda “sud” de la plaça a partir de les 20.00h incumplint la normativa municipal al respecte i la seva senyalització a la plaça.

També ens congratulem de la rectificació feta pel Districte vers la Ludoteca de la Placeta del Pi. Finalment s’ha fet cas de les reclamacions en el sentit de fer-la gratuïta per als veïns del Gòtic i, tres mesos després de la seva inauguració, s’ha assolit el compromís.

Referent a les properes eleccions municipals s’acorda adreçar-se als partits i moviments polítics que presentin candidatura en una doble direcció:

1.- Presentar-los aquest mateix document pel que representa de voluntat de consolidació d’allò assolit i de plantejament de noves millores.

2.- Demanar el programa electoral de cada formació, així com l’actuació que de manera específica proposen per a la Plaça de la Vila de Madrid i entorns, en el cas de que tinguin una proposta concreta.

Plantejament de noves millores

Les actuacions que considerem necesàries dur a terme en aquesta segons fase per tal de retornar definitivament l’ús veïnal a la plaça són les següents:

1.- Compromís en la consolidació de la primera fase assolida i manteniment d’assignacions pressupostàries.

2.- Solucionar de manera definitiva la recollida selectiva de la fracció orgànica a la plaça. Apostem per la segregació de la recollida pneumàtica de tal manera que la meitat de les boques sigui per a rebuig i l’altra per a orgànica.

3.- Modificació dels 3 murs de la part “sud” de la plaça i evitar l’efecte pantalla que causa en aquesta zona i evitar igualment l’ús com a “barra de bar” que provoca el seu disseny actual. Proposem que es continui el mur en vidre, com a la resta de la plaça i que s’eliminin els graons i que per tant el desnivell sigui solucionat amb una rampa suau, de manera similar a com s’ha fet a la part posterior del Mercat de Santa Caterina, aconseguint així una circulació continuada del vianant i millorant sensiblement una part ara “encaixonada” de la plaça.

4.- Solucionar de manera definitiva la part nord de la Rambla en l’únic sentit en què és possible: amb la recuperació de l’espai públic ocupat actualment de manera totalment irracional per les noves parades, de les quals en demanem el seu enderrocament immediat, així com la racionalització dels quioscos de diaris que sistemàticament ocupen molt més espai del que tenen assignat. Considerem que l’únic comerç tolerable és el de les floristes i el dels quioscos existents, sempre i quan se cenyeixin als seus límits permesos. Igualment, considerem que no és una zona adient per a la “instal·lació” d’estàtues humanes, paradistes i d’altres activitats comercials per l’estil.

5.- Replantejament de la tasca dels “agents cívics” definint clarament les seves funcions i grau d’autoritat i veure la seva efectivitat real pel que fa a l’educació cívica.

6.- Establir un mecanisme ràpid i eficaç (és a dir, no l’actual) perque el veïnat pugui reclamar la solució dels petits desperfectes en el mobiliari urbà o en els equipaments públics. En aquest moment segueixen en mal estat petits problemes que en alguns casos fa més d’un any que s’estan reclamant i tenint en compte que alguns són clarament perillosos i poden provocar accidents. Si la interlocució amb les entitats veïnals és directa es pot ser més efectiu i racional econòmicament.

7.- Presentació d’un projecte de co-finançament per part del Districte per aprofitar els terrats dels edificis de la plaça per a generació d’energia elèctrica a través de plaques solars. Les especials característiques d’alguns d’aquests edificis amb terrats enormes i pràcticament diàfans els fan ideals per aquest tipus d’intervenció.

8.- Solucionar la impractibilitat actual de la rampa d’accés al museu, que fa que sigui molt difícil i a voltes impossible l’accés als usuaris amb cadires de rodes, cotxets de nens o persones de mobilitat reduïda.

9.- Supressió de l’arc de la passarel·la de la plaça, que no només no compta amb cap funció ni representació concreta, sinò que és rebutjada estèticament de manera majoritària pels veïns i actualment lloc habitual de “miccions nocturnes” i en alguns casos també de diurnes.

10.- Intervenció immediata i efectiva als problemes persistents de prostitució, trilers, robatoris i llauners que continuen sent presents a la part alta de la Rambla fins a Plaça Catalunya.

Es restarà a l’espera de les respostes i/o propostes de les formacions polítiques amb la data límit de 14 d’abril, data a partir de la qual l’Assemblea farà públics els resultats, compromisos o silencis obtinguts.

Assemblea de la Plaça de la Vila de Madrid
28 de març de 2011

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s