Edicions Betis: del carrer de’n Bot al contenidor

Un títol d' Ediciones Betis. El dibuix és de'n Baldrich

El carrer d’en Bot, entre Portaferrissa i la Plaça Vila de Madrid, és petit, humit i estret, però ha donat força suc. Entre altres coses, va ser el lloc de neixement del fundador del Real Madrid (aquí aquest “coses” està dit sense cap ironia, que consti), i al llarg de la seva historia ha albergat activitats de tota mena, entre les que destaca Ediciones Betis. Aquesta editorial tenia la seu al número 4 bis, en un edifici del segle XVIII que ha tingut una història agitada.

Ediciones Betis va tancar les seves portes als anys 60, i a finals de l’any 2009 el seu local va ser ‘okupat’ per joves que van tractar d’acondicionar-lo per viure-hi i fer-hi activitats artístiques.

Al cap d’uns mesos els joves ocupants van ser desallotjats i fins avui el local va tornar a quedar deshabitat. Ara però, uns operaris l’estan sanejant a fons, en el que sembla el preàmbul d’una recomversió, que, esperem, no sigui l’enèssim hotel. En tot cas, Barrinant anirà completant properament la informació sobre aquest tema.

Les darreres restes del que fou Ediciones Betis, al contenidor.

El dibuix de a portada del llibre Una mujer de Hollywood és d’en Baldrich, Robert Martínez i Baldrich, il.lustrador dels any 20. Va viue a Tetuán, Madrid i Nova Iork i va ser un dibuixant molt ben pagat que va treballar per revistes com Vogue. Baldrich era fill del tinent general Severiano Martínez Anido, el cruel governador civil de Barcelona en temps de la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s