Escacs sota les bombes

“El ajedrez es un juego que consiste en una lucha intelectual entre dos personas y se practica por medio de tablero y piezas. Sobre el tablero se mueven las piezas. Cada movimiento de una de éstas se llama jugada. La serie de jugadas que se efectúan dede el principio de la lucha hasta su conclusión se llama partida. (…) El tablero es el campo donde tiene lugar la lucha”.

Som a l’any 1938, al número 64 del carrer Joaquim Costa. En la seu de l’Imprenta Elzeveriana i la Llibreria Camí s’esta imprimint el Primer libro del ajedrecista, d’en José Paluzíe y Lucena. La guerra fa que el paper, com quasi tot, estigui racionat. Les bombes feixistes cauen sobre la població, i les notícies del front són dolentes. La derrota de la República jo no és només possible, també  probable, i els operaris treballen en un context cada cop més difícil. Tot i així el llibre es publica.

D’això en fa 74 anys i ara, en el número 64 del vell carrer que Barcelona dedica a l’intel.lectual vuitcentista, hi ha un altre edifi. És una de tantes construccions anodines dels anys 70, sense la més mínima concesió a la creativitat, a excepció de l’entrada, tacada de grafitis. Però el libre d’en Paluzíe ha sobreviscut, com testifica aquest exemplar.

Pregunto a la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès,  i sí, tenen la seva primera edició, de l’any 1917, i també una de l’any 1941. Però no aquesta, provinent de la biblioteca personal d’un Serrahima, un besavi difunt de la familia dels coneguts joiers catalans. Via donació, aquest exemplar, pacífic malgrat haver nascut en temps de guerra, es reunirà aviat amb les esmentades dues edicions germanes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s